Wethouderspoule

Zoekt jouw lokale politieke partij een wethouder? Wij helpen met vinden van een capabele kandidaat. Ook van buiten de eigen gemeente, maar wel met hart voor de plaatselijke benadering.

Voor de lokale politieke partijen in Nederland werken wij aan de vormgeving van een Wethouderspoule. Vanuit het netwerk van Onafhankelijke Politiek Nederland (voorheen de Onafhankelijke Senaatsfractie) zoeken wij contact met huidige wethouders en aspirant wethouders. Het Instituut van de Regio beheerd het bestand.

Wie meld zich als (kandidaat) wethouder?

Huidige wethouders

De verkiezingen voor de gemeenteraad komen er aan. In het voorjaar 2021 worden er nieuwe coalities gevormd. Het is onzeker of jouw politieke partij in de coalitie blijft. Of onzeker of de coalitiepartners nog willen dat daarbij de huidige wethouders aan blijven.

Jij hebt bewezen ervaring op gedaan en wil het werk blijven doen. In eerste instantie ben je beschikbaar voor de eigen gemeente, maar eventueel ook in de regio.

Aspirant wethouders

Wil jij wethouder worden? Laat dit jouw lokale partij weten en help ze in deze rol mee in de campagne. Ben jij hun aspirant wethouder geworden, laat ons dat dan weten.

Jij kan óók een open sollicitatie sturen naar onze Wethouderspoule. Met aantoonbare ervaring (minimaal één periode als raadslid) en de juiste motivatie, kunnen wij jou opnemen in onze rollerdesk.

Oud-wethouders en ambtenaren met bestuurservaring

Jij hebt de sporen verdient en weet hoe de radartjes in het systeem werken. Nu werk je elders, maar staat open voor het wethouderschap.

Je aanmelden als (kandidaat) wethouder betekend niet dat je ook opgenomen wordt in het bestand. Daar is een complex selectie-proces voor om de kwaliteit te waarborgen. Wij sluiten “gelukzoekers” uit. De wethouderspoule is niet bedoeld als baantjescarrousel, maar als vangnet om de bestuurlijke slagkracht van lokale partijen te waarborgen.

Wie zoekt een (kandidaat) wethouder?

Lokale partijen die kandidatenlijst opstellen

Als lokale partij zoeken jullie kandidaten. Hopelijk zit daar tussen al een potentiële wethouders-kandidaat. Deze luxe is er niet altijd, of wil de partij een professionaliserings stap zetten door buiten het eigen ledenbestand en de eigen gemeentegrenzen te gaan zoeken. Want met een sterke wethouderskandidaat verloopt het informele coalitie aftasten in aanloop naar de verkiezingen beter.

Lokale partij die onverwachts tot de coalitie toetreed

Er zijn lokale partijen die verrast worden met de aanzienlijke groei bij de verkiezingen. De aanpak veranderd van oppositiepartij naar deelnemer in de coalitie. Hiervoor is een sterke vakinhoudelijke wethouder nodig.

Lokale partij waarvan de wethouder aftreed

Om de rol binnen de coalitie te behouden, moet de lokale partij snel een vervanger kunnen voorstellen.

Het netwerk vanuit de Wethouderspoule heeft alvast deel van het voorwerk gedaan. Wij kunnen de lokale partij helpen met hun zoektocht.