Resultaat van het Haalbaarheidsonderzoek
Doelgroep
Wij richten ons op de plaatselijke politieke groeperingen. Ongebonden partijen die zich in de gemeenteraden manifesteren.
Methode
Wij hebben een uitgebreide vragenlijst opgesteld. Aan de hand van 2 uitnodigingen via e-mail voor het invullen van het haalbaarheidsonderzoek, is het resultaat verzameld.
Betreft alleen groeperingen waarvan wij e-mailadressen hebben kunnen achterhalen. Soms hebben we meerdere raadsleden of bestuursleden aangeschreven.
Dit betreft e-mails vanuit groeperingen die géén volledige reactie hebben gegeven. Deze gegevens zijn verder niet meegenomen in het resultaat.
Dit haalbaarheidsonderzoek is vrijblijvend opgezet. Wij hebben via de mail de plaatselijke politieke groeperingen aangeschreven, voor zover wij van hun over één of meerdere emailadressen beschikken. Hiervoor hebben we de gegevens gebruikt die op de website van de desbetreffende groeperingen stond.
de rol binnen de decentrale overheid
*) via de senaatszetel van de OSF en via het Kennispunt voor Lokale Politieke Partijen worden enkele projecten gerealiseerd
*) het aantal wethouders en het aandeel dat plaatselijke politieke groeperingen deelneemt in de coalitie is op basis van resultaten in haalbaarheidsonderzoek en niet per sé correct.
Gezondheid van de plaatselijke politieke partijen
Bij ziekte, beeindiging raadslidmaatschap of een afsplitsing moet er wel een capabel iemand klaar staan om de vrijgekomen vacature op te vullen.
Staat u open voor samenwerking?
Samenwerking vindt voornamelijk plaatst binnen ‘de bloedgroep’ of met de algemene brancheorganisaties, zoals de VNG. Door meer dan de helft van de plaatselijke politieke groeperingen wordt samengewerkt met:
- de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF), of haar provinciale dochter
- de Vereniging Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG)
- Code Oranje
Er wordt wel met diverse landelijke partijen samengewerkt. De aanleiding daarvoor is in de meeste gevallen omdat dit dan de coalitiepartners zijn in de gemeenteraad.
Waar heeft u behoefte aan?
Fracties die willen graag professionaliseren, maar hoe?
…en de verenigingen hebben zo eigen behoeften:
De kracht en zwaktes van de plaatselijke fracties
Aan de hand van de standaard portefeuille verdeling hebben we gevraagd waar een fractie sterk en zwak in is qua haar uitvoer. Deze categorieën zijn ondergeschikt aan de driedeling van: Openbaar Bestuur, Sociaal Domein en Fysiek Domein. Wij zien hierin een motivatie om in de opleidingen meer aandacht te geven aan de onderwerpen die bij de plaatselijke politieke groeperingen niet het beste liggen.
..dus wij weten waar wij ons op kunnen richten in de ondersteuning.
Eigenheid
Herkenbaarheid
Invloed vanuit "Den Haag"
Als plaatselijke politieke groeperingen hebben we te maken wat er landelijk wordt besloten. Onze eigen beslissingsruimte is afhankelijk van hoeveel ruimte er overblijft. In de zoektocht naar de meest optimale oplossing voor de eigen regio lopen we op tegen de obstakels die vanuit “Den Haag” zijn opgeworpen.
Wilt u dat wij samen meedoen?
..en dan hebben we het over de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal op 17 maart 2021.
Inzet:
Bij kandidaatstelling leggen we de nadruk op:
Steekproefcalculator
Een representatief onderzoek heeft kernwaarden om te bepalen tot hoeverre gegevens op waarde geschat kunnen worden.
Het aantal respondenten is te laag om de conclusie te mogen trekken dat het een representatief onderzoek betreft. Maar we kunnen al wel conclusies trekken aan patronen en diverse opmerkingen. Door dit onderzoek kan de koers worden bepaald “hoe nu verder”. De belangrijkste conclusies zijn het verder moeten enthousiastmeren van de doelgroep — de plaatselijke politieke groeperingen — en het bieden van de ondersteuning die ze nodig heeft.